handleidingpaddos

Transitieschool.NL

Handleiding oesterzwammen kweken op koffiedik
Oesterzwammen zijn smakelijke paddenstoelen die je relatief makkelijk zelf kunt kweken. Van nature leven ze op dood hout, maar op koffiedik doen ze het ook.
Om te beginnen heb je dus koffiedik nodig en oesterzwammenbroed. Dat laatste is het ondergrondse deel van de paddenstoel, een stukje van het schimmelnetwerk waar de paddenstoel de bloem van is.
Broed kan je bv bestellen op minichamp.nl. Wat je ook kunt doen is bij een winkel die biologische oesterzwammen verkoopt (met flinke stelen eraan), de steeltjes met mycelium (witte pluis) door het koffiedik mengen. Je koffiedik kun je bijvoorbeeld bij een biologisch restaurant of café vragen. Of je vriest eigen koffiedik telkens even in tot je genoeg hebt. Anders zitten er al heel snel te veel andere schimmels in die het gaan winnen van jouw broed.
Als je de koffiedik ondooid hebt controleer je de vochtigheidsgraad. Het moet ongeveer aanvoelen als tuinaarde. Is het te nat, spreid het dan uit op een theedoek en leg het even in de zon of op de verwarming. Te droog: maximaal 2 eetlepels water erbij op 2 kg koffiedik. Het broed verkruimel je door zo vers mogelijk – uiteraard bestrijdingsmiddelenvrij – koffiedik. Verhouding is 150 gram op 2 kilo koffiedik. Je stopt het mengsel in een diepvrieszak met sluiting en prikt er aan beide kanten met een punaise, stopnaald of dunne spijker 8 gaatjes in, zodat het kan ademen. Bij een temperatuur van 12-25 graden zet je dit broed een maand weg.
Als je broed na een maand helemaal wit ziet van het mycelium is het tijd om het een koudeschok te geven. Dat triggert je broed om te gaan bloeien. Na minimaal 2 nachten en 1 dag koude (buiten of ’s zomers in de koelkast) maak je diverse sneetjes in de zak en daaruit gaat het mycelium bloeien. Het broed gaat nu knopjes vormen waaruit de paddenstoelen komen. Dat kan nog best een paar weken duren. In dit stadium is het belangrijk om een paar keer per dag met de plantenspuit de uitkomende oesterzwammen vochtig te houden. De temperatuur houd je nu tussen de 11 en 15 graden. De badkamer, schuur of meterkast is een goede plek. Voor voldoende vochtigheid kan je de zak ook op een schoteltje water zetten, en wat extra gaatjes in de bodem prikken.
De zwammen worden steeds groter en lichter van kleur. Zodra het randje van je paddenstoelen recht staat, moet het z.s.m. geplukt worden. Laat je het daarna nog staan, dan laat de zwam zijn sporen vallen en wordt scherper van smaak. Het beste is om het hele trosje paddenstoelen er in 1x af te draaien. Op die manier beschadig je het koffiedik niet en gaan de steeltjes ook niet rotten. Je maakt de zwammen klaar door ze bv in reepjes in bio-boter te bakken. Ze hebben niet veel extra kruiden nodig, anders proef je ze niet meer en dat is zonde.
Je broed kan 2 á 3x bloeien. Vóór elke bloei is het nodig het broed eerst op een warme plaats een weekje rust, en dan weer de koudeschok te geven. Na 3 keer kun je het uitgebloeide mycelium verdelen over nieuw koffiedik. De paddenstoel is namelijk niet dood, maar de voedingstoffen in het koffiedik zijn op. Door 1 deel oud mycelium te verkruimelen door 3 delen nieuw koffiedik, kan het proces weer van voren af aan beginnen.
Elke paddenstoel heeft zijn eigen voorkeur voor het substraat; zo kan je champignons niet op koffiedik kweken maar wel op compost en stro. Als je vragen hebt, mail ons gerust. Succes!

en